5 tips bij het kopen van een koersfiets

Een veelgestelde vraag voor mensen die een koersfiets willen kopen is waar ze rekening mee moeten houden bij hun aankoop. Van plan om lange ritjes te maken? Ga je koersen in de bergen? Of ga je wedstrijden fietsen? Of gebruik je de koersfiets liever om naar het werk te rijden? Denk op voorhand goed na waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Zo kan je op zoek gaan naar een fiets die bij je behoefte aansluit. Lees hier 5 tips die helpen bij het kopen van een koersfiets.

tips bij aankoop koersfiets
Man aan het koersen in de bergen

Tip 1: Materiaal van je koersfiets

Het is belangrijk om na te denken in welk materiaal je jouw fiets wilt kopen. Dit kan bijvoorbeeld in carbon. Een fiets van carbon is het lichtste materiaal. Carbon koerfietsen worden veel aangekocht door mensen die in de bergen fietsen. Hoe lichter je fiets, hoe duurder hij wordt. Daarnaast kan je kiezen voor een aluminium of een stalen frame. Deze zijn zwaarder, maar zijn over het algemeen stabieler en een stuk duurzamer.

Tip 2: Een gepaste framemaat

Een andere belangrijk factor is de maat van je koersfiets. Een gepaste framemaat zorgt ervoor dat je comfortabel op je fiets zit. Bovendien voorkom je zo kwetsuren. Je framemaat kan je zelf berekenen of vragen aan de fietswinkel in je buurt.

Tip 3: Keuze van de wielen

De keuze van je wielen zijn even belangrijk als de keuze van je frame. Een goede set wielen kan er echt voor zorgen dat je harder gaat fietsen. kwaliteitsvolle wielen kosten uiteraard wel wat meer. Goede wielen kunnen de kracht die je met je benen levert beter overbrengen naar weerstand op de weg. Hierdoor kun je dus met dezelfde kracht harder fietsen.

Tip 4: Kies het juiste zadel

Wanneer je een verkeerd zadel op je fiets hebt, kunnen jouw zenuwen en pezen rondom de zitbotten hier enorm van afzien. Hierdoor kunnen ze afknellen en dat veroorzaakt zadelpijn. Ook de stand van het zadel is belangrijk, zodat je precies op de twee zitbotten zit, de druk zit hierdoor op de juiste plek. Met een goed zadel fiets je gegarandeerd zonder zadelpijn. Welk zadel je nodig hebt, heeft onder andere te maken met de afstand tussen de twee zitbeenderen. Dat zijn de twee onderste botten van het bekken. Bij jouw fietsenmaker kun je een zadelmeting doen waarmee dit duidelijk naar voren komt.

Tip 5: Maak gebruik van een fietscomputer

Meten en weten kan je doen met een fietscomputer! Bij het wielrennen ben je zelf verantwoordelijk voor je resultaten en je kun er ook zelf voor zorgen dat je beter wordt. Met een fietscomputer kun je jouw ritten en resultaten makkelijk bewaren. Je kunt kiezen voor een fietscomputer zonder of met GPS. Het voordeel van deze computer met GPS is dat je de bestanden die je opneemt kunt uploaden naar sites zoals Strava, waar je jouw voortgang nog beter kunt bekijken. Je hebt uiteraard nog veel andere voordelen aan zo’n computer: bekijk zo je hartslag, trapfrequentie en wattage.

 

Er komt dus heel wat maatwerk kijken bij het kopen van je eerste koersfiets. Maar goeie ontspanning is deze moeite meer dan waard. Ook informeer je je vooraf best goed over de prijs van een koersfiets. Deze kan namelijk sterk verschillen bij koersfietsen.