5 tips bij het plaatsen van een AED-toestel

Wil je een AED-toestel plaatsen in je bedrijf, op een openbare plaats, …? Ben je met andere woorden bekommerd om de gezondheid van je medemens? Lees hier 5 tips die helpen bij het plaatsen van een AED-toestel.

AED-toestel aan een muur

Tip 1: Plaats altijd een buitenkast

Als je een AED-toestel buiten wilt hangen, moet deze altijd geplaatst worden in een verwarmde buitenkast. Het is namelijk belangrijk dat een AED binnen een bepaalde temperatuursbereik blijft, omdat het is voorzien van een batterij en elektroden met gelkussens. Als de temperatuur boven of onder de grenzen stijgt, zal de functionaliteit van je AED in gevaar komen. Er bestaan wandkasten die met behulp van ventilatie in de zomer en verwarming in de winter binnen de temperatuursgrenzen blijven. Maak dus gebruik van dergelijke wandkast bij het plaatsen van een AED-toestel. 

Tip 2: Plaats een kindermodus bij drukbezochte plaatsen

Een AE-toesel op openbare plaatsen moet geschikt zijn voor iedereen, van jong tot oud. Vandaar het belang van een kindermodus aan je AED-toestel. De aanwezigheid van een pediatrische knop of sleutel verlagen het energieniveau van de schok

Tip 3: Sluit een onderhoudscontract af

Een onderhoudscontract is naast kwaliteit ook een heel belangrijk component. Het is levensnoodzakelijk dat een AED-toestel altijd werkt wanneer nodig.

Volgens het Koninklijk Besluit van 2007 heb je als eigenaar van een AED-toestel enkele verplichtingen die je dient na te komen. Bijvoorbeeld is een maandelijkse controle van de goede werking een verplichting. Gelukkig voeren de meeste AED-toestellen een zelftest uit, zodanig je enkel de status ‘ok’ dient na te gaan. 

Tip 4: Gespecialiseerde vakmannen

Laat je AED-toestel plaatsen door gespecialiseerde mensen. Het is namelijk van cruciaal belang dat de wandkast en pictogrammen op de beste locatie worden geïnstalleerd en dit alles conform de Belgische wetgeving.

Tip 5: Opleiding

Wanneer je een AED-toestel geplaatst hebt binnen bv. je bedrijf, is het belangrijk dat je hiermee correct kunt werken. De kwaliteit van de reanimatie wordt namelijk bepaald door de kennis van de hulpverlener. Biedt daarom de mogelijkheid aan je medewerkers of leden om een EHBO/AED-opleiding te volgen, wanneer je een AED-toestel hebt voorzien. Ontdek hier waar je op moet letten tijdens het reanimeren met een AED-toestel. Deze toestellen redden namelijk levens. Interesse? Check dan zeker ook eens de prijs van een AED-toestel.

Zorgdragen voor je gezondheid en dat van anderen is namelijk van levensbelang!