5 tips bij het spelen van een elektrische gitaar

Iedere gitarist kent het: Je weet even niet meer wat je wil spelen of wat je wil bijleren. Wanneer je in zo’n sleur terecht komt is het niet motiverend om verder te spelen. Het is frustrerend en het belemmert je in je muzikale ontwikkeling. Andere oefenen dan weer te veel zonder rekening te houden met de basis. We hebben 5 tips op een rijtje gezet om je elektrische gitaar sessies tot een hoger niveau te brengen.

tips elektrische gitaar

Tip 1: Maak gebruik van een spiegel tijdens het repeteren

Het kan leerrijk zijn om voor de spiegel te repeteren of een video van je jezelf te maken waar je speelt. Zo zie je jezelf vanuit een ander ooghoek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een vreemde houding aanneemt bij bepaalde akkoorden, waar je tot nu toe nog niet van bewust was.

Tip 2: Muziekstijl

Oefen eens een muziekstijl, die normaal gezien buiten je genre ligt. Muziek die je niet gewoon bent om te spelen, kan erg leerzaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe akkoorden, ritmes of melodieën ontdekken en bijleren. Deze nieuwe zaken kun je dan weer meenemen in je eigen speelwijze. Zoek bijvoorbeeld eens uit hoe een top50-liedje in elkaar zit. Hier zitten veel standaard schema’s en structuren in die overal op toe te passen zijn.

Tip 3: Timing tijdens het spelen

Werk aan je timing als beginnende muzikant. Het is verleidelijk om te starten met op snelheid te spelen. Snel spelen verbergen je fouten en het klinkt al snel aantrekkelijker. Het is echter beter om op een langzaam tempo te beginnen en daarbij een metronoom of backing track te gebruiken. Daar zul je tijdens heel je muzikale carrière profijt van hebben.

Tip 4: Probeer eens een ander plectrum

Als je gitaar speelt, is je plectrum de eerste stap tussen jou en je geluid. De meeste gitaristen zijn gewend aan één type plectrum en willen niets anders. Toch is het overwegen waard om een ander soort plectrum te proberen. Probeer bijvoorbeeld eens goedkopere, en als het je niet bevalt kun je makkelijk je vertrouwde plectrums weer gebruiken. Onthoud dat elk type plectrum voor een andere muziekstijl geschikt is. Sommige plectrums zijn ideaal voor akkoorden, terwijl je met andere weer fantastische pinch harmonics creëert.

Tip 5: Neem je tijd om eens te luisteren naar gitaristen

In plaats van meteen te spelen, kun je er ook goed aan doen om je tijd te nemen en eens naar je favoriete artiest te luisteren. Ga daarbij eens na wat zijn/haar gitaarspel zo speciaal maakt. Sommige gitaristen hebben in de loop der jaren veel eigen technieken en kenmerkende speelstijlen ontwikkeld. Dit kan de basis voor je vormen, waar je een eigen stijl op kunt baseren.

 

Kortrom: Als je gitaar wilt leren spelen, gaat dit niet over een paar dagen. Goede lessen, veel oefenen en kleine trucjes helpen je om beter gitaar te leren spelen en een goede basis te hebben. Bovenstaande tips zullen je alvast heel wat beginnersfouten en frustratie besparen. Zo kun je steeds meer en meer genieten van het spelen. De ideale ontspanning, lijkt mij?

Interesse om van start te gaan met gitaarspelen? Bekijk dan zeker ook eens de prijs van een elektrische gitaar.