5 tips om je oren te beschermen tegen tinnitus

Niets beter dan avonden waar je jouw kan uitleven op de muziek. Maar draag daarbij wel zorg voor je oren. Te lange en te luide muziek kan leiden tot gehoorschade zoals oorsuizen, het horen van een constante tuut in je oren. In de wetenschap staat dit beter gekend onder de naam tinnitus.  Bescherm je oren en knoop onderstaande 5 tips zeker in je oren. Geef tinnitus op die manier geen kans!

5 tips tegen tinnitus
Meisje met tinnitus

Tip 1: Tinnitus vermijden door oordopjes

Geen oordoppen bij? Geen nood! Op de meeste evenementen kan je er gratis verkrijgen. Op sommige plaatsen vind je zelfs automaten waar je oordopjes kan kopen. Hecht je veel belang aan het beschermen van je oren? Overweeg dan de aankoop van oordoppen op maat.

Tip 2: Oorpauze

Geef je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem soms een pauze en laat je oren tot rust komen. Een ‘oorpauze’ zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.

Tip 3: Blijf ver weg van geluidsboxen

Sta niet te dicht bij de boxen. Dicht bij de geluidsboxen voel je de muziek natuurlijk het best, maar de hoge decibels kunnen een voortdurende ‘tuut’ bij je oren veroorzaken. Sta dus wat verder weg van de geluidsboxen. Je oren zullen je heel dankbaar zijn!

Tip 4: Rust

Loop de dag na een feestje niet met je oortjes of hoofdtelefoon in je oren. Laat je oren die dag tot rust komen en vermijd luide muziek. Het is de beste manier om gehoorschade en oorsuizen te voorkomen.

Tip 5: negeer geen signalen

Heb je ’s nachts na een feestje last van een pieptoon in je oren, in de meeste gevallen valt die toon weer weg de volgende ochtend? Negeer die waarschuwing van je oren dan niet. Die pieptoon mag je ervaren als een alarmsignaal: je oren zijn die nacht wat beschadigd. Als je niet oppast, zal de schade zich opstapelen en kan dit zelfs tot permanente tinnitus leiden. Gun je oren dan vooral rust en draag steeds oordoppen.

 

Naast deze tips is het belangrijk om te onthouden dat niet alleen luide muziek op feestjes voor gehoorschade zorgen. Ook je muziekoortjes of koptelefoon kunnen je oren sterk beschadigen.

Met de geschikte bescherming in je oren kan je blijven genieten van de muziek en heb je de dag nadien geen last van oorsuizen. Oordopjes van goede kwaliteit zorgen ervoor dat je de muziek zuiverder hoort en dat je de mensen rondom je beter begrijpt. Zelfzorg is van essentieel belang, lees hier daarom nog meer gezondheidstips.