5 tips voor het aanleggen van een zwembad

Overweeg je om een zwembad aan te leggen in je tuin? Dan ben je niet de enige. De vraag naar een eigen zwembad is namelijk enorm gestegen de laatste jaren. De beslissing om al dan niet te kiezen voor een zwembad is niet altijd gemakkelijk. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. We geven u alvast 5 tips mee voor het aanleggen van een zwembad. Ook kun je beter eerst het gemiddeld prijskaartje van een zwembad checken, vooraleer je overgaat tot de aankoop.

zwembadoverkapping
zwembad in de winter

Tip 1: Vermijd bomen en hagen

Plaats je zwembad niet onder bomen of in de buurt van een haag. Probeer ongeveer 3 meter uit de buurt te blijven. Zo vermijd je dat er vallende bladeren, stof of insecten in het water terechtkomen. Zo zal je minder tijd aan onderhoud moeten spenderen om je water schoon te houden.

Tip 2: Zonnige plaats voor je zwembad

Zorg ervoor dat je zwembad op een zonnige plaats staat, zo warmt het zwembadwater sneller op en heb je jou verwamingsmethoden minder nodig.

Tip 3: Winter is coming

Maak je zwembad winterklaar zodat je schade kan voorkomen. Breng het waterniveau naar beneden en leg de pompen en filters af. Maak vervolgens het zwembad schoon. Ontkalk de filter en breng de pH van het water tussen de 7.0 en 7.4. Meestal wordt er nog een overwinteringsproduct aan het water toegevoegd om de kwaliteit te behouden.

Tip 4: zorg voor een zwembadoverkapping

Als u wilt blijven genieten van uw zwembad is een zwembadoverkapping een oplossing. Terwijl het sneeuwt kan je gewoon doorgaan met zwemmen alsof het zomer is. Het is niet alleen functioneel, het overdekken van je zwembad kan er mooi uitzien. Bovendien zal er minder water verdampen. U bespaart op deze wijze op verwarmingskosten en op onderhoudsproducten.

Tip 5: Aanleg in het najaar

De aanleg van je zwembad plan je beter in het najaar. De eerste reden betreft het grondwater. In het najaar staat het grondwater lager waardoor de ondergrond er droger is. Zo vermijd je de kost voor het droog zuigen van je tuin. Verder zorgt een lagere stand van het grondwater er ook voor dat de zwembadaanleg vlotter kan verlopen.

Kortom: er kruipt dus heel wat tijd in het onderhouden van je zwembad. Voor je aan je zwembadproject begint moet je dus eerst met enkele dingen rekening houden. Hopelijk helpen deze 5 tips je bij het aanleggen van je zwembad.