5 tips voor het gebruik van een warmtepomp

tips bij gebruik warmtepomp

Verwarmen met een warmtepomp? Of wat met een warmtepomp in de vrieskou? Er zijn dus heel wat zaken waar je best rekening mee houdt. Geen paniek, deze 5 tips tonen aan hoe jij jouw warmtepomp optimaal kan gebruiken:

1.Kies de juiste leverancier

Doe alsjeblieft geen aankopen via het internet, maar kies een juiste en betrouwbare leverancier die jouw van A tot B begeleidt. Online onderzoek is nooit slecht, ga referenties na bij leveranciers die jou interesseren, vergelijk prijzen, … De prijs van een warmtepomp kan namelijk afhankelijk zijn van het soort installatiewerken die dienen te gebeuren.  Let op met leveranciers die meerdere merken installeren, een Manusje van alles vermijd je beter als het om warmtepompen gaat. Ga voor een leverancier die weinig merken verkoopt. Hoe minder, hoe meer gespecialiseerd.

2.Plaats een kWh-meter

Waar aardgasverbruik verbruik gemeten wordt in een gasmeter, wordt stroomverbruik van de warmtepomp gemeten in een kWh-meter. Dat is normaal want een warmtepomp verbruikt enkel elektriciteit en gaat dus mee op de teller van de algemene meterkast van koelkast, tv, … Om misverstanden te voorkomen tussen jou en je leverancier is het misschien slim om een aparte kWh-meter te plaatsen in de voeding van je warmtepomp. Zo meet je het aparte verbruik van je warmtepomp.

3. Gebruik een buffervat als dat nodig is

De levensduur van je warmtepomp hangt af van het belangrijkste onderdeel binnenin je warmtepomp, de compressor. Hoe minder schakelmomenten ( = aantal start/stops ), hoe langer de levensduur van je compressor. Een te hoge elektriciteitsfactuur op het einde van de maand? Dan installeer je best een buffervat, dat zorgt ervoor dat de compressor de onnodige start- en stops voorkomt.

4. Isoleer je woning

Een goede isolatie zorgt vanzelf al voor energiebesparing. Probeer daardoor met de vloerverwarming of radiator jouw huis op een zo laag mogelijke temperatuur te verwarmen, alles onder de 50° is perfect. Zo rendeert je warmtepomp alleen maar beter.

5. Sluit een (verlengd) onderhoudscontract

De meeste leveranciers geven jou verlengde garantie op een warmtepomp als je het tweejaarlijks onderhoud door hen laat uitvoeren. Het is een investering en bij investeringen zijn dergelijke contracten een slimme zet.

Naast verwarmen met een warmtepomp, kun je ook nog kiezen voor een pelletkachel. Deze manier van verwarmen is sinds enkele jaren in opmars!