5 tips voor het aanschaffen van zonnepanelen

Van plan om te investeren in zonnepanelen? Dan wil je daar uiteraard zorgeloos van kunnen genieten. Wij geven je graag 5 tips mee die je kunnen helpen bij de aanschaf van zonnepanelen.

5tips zonnepanelen

Tip 1: Onderhoud

Laat je installatie jaarlijks nakijken door de aanbieder waar je jouw panelen gekocht hebt. Je kan natuurlijk ook altijd zelf een visuele controle doen. Zo voorkom je schade of problemen. Verder is het ook belangrijk om je zonnepanelen te onderhouden. 1 reiniging per jaar volstaat. Als je jouw zonnepanelen te vaak laat poetsen kan je namelijk microscopische krassen in de coating maken.

Tip 2: Dimensionering

Bij het aanschaffen van een PV-installatie is het een must dat de panelen en de omvormer op elkaar gedimensioneerd worden. Je gaat best voor een dimensionering van de omvormer ten opzichte van de zonnepanelen van 90% tot 110% voor een maximaal rendement.

Doorgaans opteert men voor een onderdimensionering van de omvormer ten opzichte van de zonnepanelen. Dit omdat in België de zonnepanelen vrijwel nooit hun piekrendement behalen omwille van het klimaat die niet optimaal is. Dit is dus een heel belangrijke tip.

Tip 3: Vermijd schaduw

Waar je zeker op moet letten is om objecten die schaduw veroorzaken zoals bomen, huizen, schouwen,… Wanneer schaduw niet te vermijden is op uw zonnepanelen, sluit dan een aparte MPPT (Maximum Power Point Tracker) aan om het verlies te reduceren. Doe je dit niet, dan zal uw installatie minder renderen.

Tip 4: Monitor

Je wil uiteraard maximaal nut halen uit je investering in zonnepanelen. Hiervoor is het belangrijk om de prestaties van jouw installatie van dichtbij op te volgen en constant te beoordelen.

Het profijt van uw zonnepaneleninstallatie kun je bekijken via het gratis online platform Mijn iLumen. Dit is een rendementscalculator. Mijn iLumen synchroniseert alle data van je installatie en berekent achteraf automatisch het voordeel. Zo kun je onmiddellijk nagaan of je installatie goed zijn werk doet.

Tip 5: Rendementen verbeteren en levensduur verlengen van panelen

Met een PIDbox kan je voorkomen dat er PID optreedt bij je installatie. Met PID bedoelen we dat de zonnepanelen sneller gaan degraderen, dit zonder dat je het zelf door hebt.

Het apparaat wordt geplaatst tussen de zonnepanelen en de omvormer en zal de PID beschadigde zonnecellen vermaken en de levensduur verlengen.

Hopelijk kunnen deze 5 tips je goed helpen bij het onderhoud van je zonnepanelen.