5 tips bij het kiezen van een pelletkachel

Ben je op zoek naar een geschikte verwarmingsbron? Lijkt een pelletkachel je een ideale investering, maar geraak je er niet aan uit welke je precies wil aankopen? Bekijk onze 5 tips die je zullen helpen bij het kiezen van een pelletkachel.

Pellets

Tip 1: Geluidsniveau

Wanneer je een pelletkachel wilt aankopen, moet je weten dat deze (net zoals een hout- of gaskachel) nooit volledig stil is. Deze pelletkachels worden vaak van een geluidsniveau voorzien. De niveaus variëren tussen niveau 1 en niveau 4, waarbij niveau 1 het minst geluid produceert. Uiteraard is het waarnemen van geluid subjectief. Wat voor de een als luid en irritant wordt beschouwd, zal voor de ander absoluut niet storend zijn. Vooraleer je overgaat tot de aankoop van deze pelletkachel, doe je er dus goed aan om hier vooraf over na te denken.

Tip 2: Warmtevermogen

Het vebruik en vermogen van je pelletkachel wordt bepaald door de grootte en de isolatiegraad van de ruimte. Als je bijvoorbeeld een grote ruimte wilt verwarmen die slecht geïsoleerd is, dan zal het warmtevermogen van je kachel hoger moeten zijn . Er zullen namelijk meer pellets verbruikt worden hierdoor.

Ook zal het vermogen van de kachel bepaald worden door het type woning waarin je woont namelijk een halfopen, gesloten of een open bebouwing.

Wanneer je pelletkachel je enige verwarmingsbron is en je dus niet bijstookt met gas in de winter, zal je pelletkachel over een hoger warmtevermogen moeten beschikken.

Tip 3: Hou rekening met je interieur

Een kachel dient tegenwoordig niet meer enkel als verwarmingsbron, maar moet ook passen in het interieur.

Tegenwoordig kiezen mensen vaak voor een open keuken die aansluit op de woonkamer. Zorg er dus voor dat je kachel past bij je volledige interieur. Heb je een landelijke woning? Of eerder modern? Verschillende types pelletkachels kunnen tegemoetkomen aan je interieurstijl.

Ben je fan van de hangende pelletkachel, een kleine pelletkachel of misschien eerder een pelletketel?

Tip 4: Afkomst

De Europese modellen hebben een beduidend betere kwaliteit dan een pelletkachel uit China. Laat je dus niet misleiden door de misschien wel aantrekkelijkere prijs van een chinees model. Bovendien voldoen de Europese pelletkachels aan de Nederlandse normen. Kom hier meer te weten over de gemiddelde prijs van een pelletkachel.

Tip 5: Gebruiksaanwijzing

Vaak bekijkt men de gebruiksaanwijzing pas na de aanschaf van een apparaat. Bij een houtkachel of pelletkachel is het belangrijke om deze reeds te bekijken tijdens het keuze proces. Op die manier kies je niet alleen de mooiste kachel, maar ook de meest gebruiksvriendelijke kachel in onderhoud en bediening. Verder is een regelmatig onderhoud van je pelletkachel zeker aangewezen.